Sämpylät 10-12 kpl

Taikinan juuri:


2 ½ dl vettä tai maitoa

25 g hiivaa

1 tl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

Tarvitaan myös:


3/4 tl suolaa

2-3 dl sämpyläjauhoja

25 g margariinia tai 2 rkl öljyä

------------

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri ja vehnäjauhot.

2. Peitä astia liinalla ja jätä kulho lämpimään veteen 10-15 minuutiksi.

3. Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa jauhoista puuhaarukalla sekoittaen

4. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä alustaen. Lisää lopuksi rasva. Käytä jauhoja sen verran, että taikina irtoaa astiasta ja siitä muotoutuu kiinteä pallo.

5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, muotoile se tangoksi ja jaa 10-12 osaan.

6. Leivo taikina sämpylöiksi ja nosta ne pellille leivinpaperille. Anna sämpylöiden kohota peitettyinä lämpimässä.

7. Paista 225 asteesa uunin keskitasossa 10-12 minuuttia.